Οι KARA έρχονται στην Ευρώπη;

2/09/2013 02:26:00 π.μ. | | | | | | 0 Comments


Έχει βγει τις τελευταίες μέρες η είδηση ότι η Kobalt Music ενδιαφέρεται να φέρει τις KARA στην Ευρώπη. Επίσης αναφέρεται ότι έχει κάνει πρόταση στη DSP οι KARA να βγάλουν τραγούδια από τη Kobalt Music, και αυτή να τα προωθήσει σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη, και ότι η DSP σκέφτεται τη πρόταση αυτή.

Πόσο καλή επιλογή είναι αυτή όμως;

Αν το δούμε από τη σκοπιά των KARA, απότι ξέρω δεν υπάρχει κάποιο συγκρότημα της k-pop που να έχει παραγωγές στην Ευρώπη, ούτε καν να ακουστεί ότι θα ντεμπουτάρει στην Ευρώπη και όχι στην Αμερική. Έχουν γίνει συναυλίες k-pop, με τους BIG BANG στην Αγγλία και τους Super Junior στη Γαλλία να μου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό, μια και ήταν πρόσφατα και τα ξέρω. Επίσης, με τον όρο overseas, δηλαδή πέρα από την Ασία, οι περισσότεροι σκέφτονται παραγωγές στην Αμερική, άλλωστε οι Wonder Girls στην Αμερική έχουν χαθεί και οι Girls Generation είχαν εστιάσει εκεί με το αγγλικό single του The Boys. Οπότε, από αυτή την άποψη θα κάνουν τη διαφορά.


KARA : Jiyoung - Nicole - Gyuri - Seungyeon - Hara


Από μουσικής άποψης τώρα, στην Ελλάδα τουλάχιστον, παίζει ότι είναι πιασάρικο και το προωθούν οι εταιριές. Έχω ακούσει το Ai se eu te pego, το Gusttavo Lima Tche Tche και το Gangnam Style στη σειρά και αμέσως μετά κάτι σε Παντελίδη, γενικά ότι αλέσει ο μύλος.
Δεν έχω αμφιβολία ότι με τη κατάλληλη προώθηση, οτιδήποτε μπορεί να παιχτεί σε ράδιο και club, αν και πλέον (αν δε κάνω λάθος), δεν υπάρχει τόση ανοχή σε εκνευριστικά ακούσματα του στυλ "One pound fish" και "το πουλάκι τσίου". Με ένα άρθρο του στυλ "οι κορεάτισσες KARA που σαρώνουν σε Νότιο Κορέα και Ιαπωνία έρχονται Ευρώπη" θα παίζουν παντού.

Εμένα προσωπικά όμως, δε θα μου άρεσε οι KARA από ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα, με τεράστια όντως επιτυχία σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία (απότι ξέρω είναι το μοναδικό μη γιαπωνέζικο σχήμα που είχε πρώτη θέση στο Oricon chart), να γίνουν ασυνείδητα ένα άβουλο one hit wonder. Ωστόσο, βλέποντας τα ονόματα που υπάρχουν στη λίστα της Kobalt Music (όπως Dave Grohl, Gotye, Kelly Clarkson, Moby, Paul McCartney, Richard Ashcroft, ΤΕΡΑΣΤΙΑ ονόματα δηλαδή), και το ότι η DSP είναι αρκετά προσεκτική, κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί.


Goo Hara


Τώρα αν υποθέσουμε ότι οι KARA θα βγάλουν κάτι k-pop, και όχι κάτι σε τελείως δυτικό στυλ, θα ταίριαζε στην Ευρώπη; Και ειδικότερα, θα ταίριαζε αν είναι στα Κορεάτικα;
Πάλι, πιστεύω ότι δε θα υπήρχε πρόβλημα, ούτε σαν μουσική, ούτε σαν γλώσσα. Πολλές "επιτυχίες" που έλιωσαν στη playlist των ραδιοφώνων και των club μέχρι αηδίας, δεν ήταν στα αγγλικά. Μου έρχονται αρκετά τραγούδια στα Ισπανικά και Ιταλικά π.χ., όπως το Malo και το No ti scordar mai di me, τα οποία δεν είναι καν άσχημα, και άλλα που είναι εκνευριστικά (τα οποία δε θα αναφέρω). Ακόμα και από το πόσο "φλώρικα" είναι τα boy bands της k-pop, ούτε και εκεί βλέπω κάποιο πρόβλημα. Έστω ότι το ρεύμα που έχει ο Azis είναι λόγω του ότι είναι τελείως για γέλια, και είναι extreme παράδειγμα, μέχρι και στην Ελλάδα τα βίντεο κλιπ των εγχώριων overplayed επιτυχιών Mamacita Buena και Last Summer είναι πιο gay και δήθεν και από τον Heechul να κάνει τη Lady Gaga (σε αντίθεση π.χ. με το βίντεο του David Guetta - Sexy Bitch το οποίο έχει πολύ πιο στυλ).

Nicole. Μεγαλωμένη στην Αμερική - τα αγγλικά δεν είναι πρόβλημα


Συμπέρασμα, αν όντως η Kobalt καταφέρει και φέρει τις KARA στην Ευρώπη, ειδικά το καλοκαίρι, και βγάλει κάποια τραγούδια όπως αυτά που έχουν μέχρι στιγμής οι KARA, άνετα θα έχει επιτυχία αντίστοιχη της Inna. Πιθανόν τα κέρδη ακόμα και για τη k-pop γενικότερα να είναι μεγάλα, αρκεί να υπάρξει σωστή προώθηση.
Η πιο χύμα, ο εδώ κόσμος ακούει ότι βλακεία του πασάρουν, οι KARA που είναι 5 φοβερές κοπέλες θα αποτύχουν; Δε νομίζω. Αν τους πεις κιόλας ότι το KARA βγαίνει από την ελληνική λέξη "Χαρά", και ότι τη Gyuri την αποκαλούν και Ελληνίδα Θεά, τελείωσε.

Μένει να δούμε αν η Kobalt θα πείσει τη DSP και τις KARA ότι αξίζει το ρίσκο του να αφήσουν προς το παρόν τη σκληρά δουλεμένη επιτυχία τους ανατολικά, για να δοκιμάσουν στην Ευρώπη.

Μέχρι τότε, μπορείτε να δείτε στο youtube (όσο προλαβαίνετε), το KARASIA tour στο Tokyodome καθώς και τα MV τους:
Mr.
Step
Jumping
Lupin
Pandora

Αλλά και τη δημοσίευση για το πρόσφατο Electric Boy.

0 σχόλια: